torsdag, januari 12, 2006

Laxrullar à la Halland

6 – 8 pers.

8 stora skivor rökt lax
500 g färsk lax
1 fiskbuljongtärning
vit- och kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 lök
2 morötter
dillkvistar
lite torrt vitt vin – kan ersättas med citronsaft

Fyllning: Laxsallad
2 dl majonnäs
¾ - 1 dl vispgrädde
2 tsk mild senap
1 dl finklippt dill
1 dl hackad ättiksgurka
1 dl finhackad purjolök
2 msk pressad citron
1 krm vitpeppar
1 tsk örtsalt
2 msk tomatpuré

Koka upp en liter vatten med buljongtärningen. Tillsätt kryddor och grönsaker till buljongen. Lägg i den färska laxen. Sjudes ca 10-15 min. Kolla att den är kokt (men överkoka inte). Låt fisken kallna i spadet –
gärna över natten.
Dela den sedan i mindre bitar. (Om man så önskar kan man köra fisken i mixer. Jag föredrar att dela den i mindre bitar.)
Blanda majonnäs, vispad grädde, senap, dill, gurka, purjolök och tomatpuré. Smaksätt med örtsalt, peppar och citron.
Rör ner den kokta laxen i majonnäsblandningen och avsmaka.
Lägg de rökta laxskivorna på smörgåspapper och fördela fyllningen. Rulla ihop dem och ställ dem kallt.

Servera som förrätt med bröd och en blandad grönsallad eller som huvudrätt med färsk nykokt potatis. Kall öl är gott till!
(Denna fyllning räcker till 10 st. rullader. Då har man ca 3 dl laxsallad kvar att servera som tillbehör eller använda dagen efter.)