torsdag, januari 12, 2006

Gravad torsk

Till 4-6 pers:
700 g torskfilé med skinnet kvar
1½ dl olja
1½ dl vatten
1 msk dillfrö
1¾ dl vinäger
1½ tsk salt
1 tsk grovmalen vitpeppar
2 msk socker
1 stort knippe dill

Koka upp vatten och dillfrö, låt kallna. Blanda marinaden helt efter receptet med vatten, dillfrö, alla kryddor och rejält med sönderbruten färsk dill. Slå marinaden över de 2 torskfiléerna i bunke eller dylikt.
Se till att marinaden täcker fisken. Ställ i kylen minst 2 dygn och vänd fisken 3-4 gånger under tiden.

Rosépepparsås:
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 dl gräddfil
2 msk ljus fransk senap
Citronsaft eller vitvinsvinäger
1 stor knippa gräslök
Torkade rosépepparkorn efter egen smak

Rosépepparsåsen skall gärna göras i förväg, så den milda smaken
av rosépepparen hinner komma fram.

Rör ihop såsens ingredienser och tillsätt den mängd grovstötta
rosépepparkorn du tycker är lagom.
Vi provade med knappt 1 msk och det smakade mycket bra.
Tillsätt gräslöken och låt såsen dra i kylen.

Skiva upp den väl avtorkade torsken, i ca ½ cm tjocka skivor.

Lägg upp och servera med såsen i separat skål.
Garnera såsen i sista minuten med några hela rosépepparkorn.