torsdag, januari 12, 2006

Inbakad lax

1 pkt 250 g bladspenat
300 g lax (varm - eller kallrökt)
1 pkt kyld smördeg
1msk margarin
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
¾ dl crème fraiche
Salt o citronpeppar
1 ägg till pensling
8 anjovisfiléer
Vitlöksost

Tina spenaten och krama ur vätskan. Rulla ut degen på bakpapper och bred på ett tunt lager vitlöksost. Lägg laxen i en sträng längs mitten fram till 1½ cm från kortsidorna på smördegen. Finhacka löken och grovhacka spenaten.
Fräs löken i margarin och blanda samman med spenat, vitlök och crème fraichen
Smaksätt med salt och citronpeppar (var försiktig med saltet om du använder kallrökt lax). Lägg blandningen och anjovisfiléerna skurna på längden
ovanpå laxen.
Skär på snedden 2½ cm breda fransar av de två långsidorna på smördegen.
Se till att ca.1½ cm av degen är hel närmast fyllningen.
Vik upp kortsidorna, lägg sedan långsidorna korsvis till ett paket
och pensla med ägg.

Grädda 20 min i 200°c.