söndag, januari 08, 2006

Pizzadeg till hel plåt

Degen:

2 dl vatten
25 g jäst
2 msk olja
½ tsk salt
5 dl vetemjöl

Lös upp jästen i lite av vattnet som ska vara fingervarmt. Tillsätt resten av vätskan, oljan och saltet. Arbeta i mjölet men spar ca ½ dl till utbakningen.
Ta upp degen på bakbordet. Arbeta in resten av mjölet, låt degen därefter jäsa ca 30 min under bakduk.

Gör under tiden såsen och förbered ingredienserna till fyllningen.
Grundsås till pizzan:
1 gul lök
½ msk olja
1 burk (400g ) krossade tomater
½ tsk salt
½ kryddmått svartpeppar
½tsk basilika
½ tsk organo
1 smulat lagerblad
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré

Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i oljan. Tillsätt tomaterna, salt, kryddor, krossad vitlök och tomatpuré. Låt såsen koka upp och sedan kallna.

Kavla ut degen och lägg den på en smord plåt och bred på såsen.
Lägg på fyllning efter önskemål.