torsdag, januari 12, 2006

Chokladtårta

175g smör eller margarin
2 dl socker
3 stora ägg
175 g blockchoklad
100 g nötkärnor eller sötmandel
1 dl vetemjöl
2½ tsk pulverkaffe

Börja med att låta smöret smälta långsamt i en ganska stor kastrull.
Rör sedan ner sockret och lyft kastrullen från värmen och vispa ner 3 gulor en i sänder.

Blockchokladen som fått smälta i vattenbad tillsätts sedan, liksom de hackade nötkärnorna som först blandats med mjölet och kaffepulvret.

Vitorna som vispats till hårt skum blandas ner i smeten allra sist.
Kakan gräddas bäst i en smord stekpanna vars botten täckts med ett tillklippt smörpapper smort på båda sidor.

Ugnsvärme: 175°c i ca 30-35 min

Kakan får svalna några minuter innan den stjälps upp på smörpapper.
Låt den gärna vila i kylen några dygn, innan smörpappret dras av.

En sats räcker till ca 10 personer.