söndag, januari 08, 2006

Skepparål med äggröra

4: pers

150 g färska champinjoner
2 msk smör eller margarin
Salt o peppar
600 g rökt ål
1 flaska öl

Äggröra:
6 ägg
2 msk smör eller margarin
3 msk grädde
Salt o peppar

1) Putsa och halvera svampen. Låt den puttra i matfett i en stekpanna
tills den blir gyllenbrun krydda och håll den varm.
2) Vispa samman ägg och kryddor till äggröran med några få tag
i en skål. Värm upp vatten till vattenbad i en stor kastrull.
3) Drag skinnet av ålen och filéa den. Avlägsna synliga ben
med pincett
4) Hetta upp ölet. Lägg i filéerna och låt dem sakta sjuda 4 min.
Håll dem varma i ölen.
5) Låt matfett till äggröran smälta i en kastrull, sätt denna i det heta
men ej kokande vattenbadet. Häll i äggblandningen, rör långsamt
nere på kastrullens botten, så äggröran blir slät. Beräkna 2min.
6)Tillsätt grädden när äggröran börjar tjockna. Häll upp den på
uppläggningsfat, medan den ännu är krämig.
7) Ta upp ålen och låt den rinna av, lägg upp den och
champinjonerna på äggröran.