söndag, januari 08, 2006

Vetebullar o kanelsnäckor

40 småbullar eller 4 längder:
100-150 g matfett
5 dl mjölk
50 g jäst (1pkt)
1-1½ dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
850 g (ca 1½lit) vetemjöl
1 ägg
Hackad mandel eller pärlsocker

Smält fettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Smula ner
jästen i en degskål. Häll över degvätskan och rör om så att jästen löser sig.
Häll upp mjölet i ett litermått, tillsätt socker, salt, ev. kardemumma och
1,4 lit av mjölet. Arbeta degen smidig (ta ev mer mjöl) tills den släpper skålen.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek ca 40 min.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Forma den till bullar eller längder och
låt dessa jäsa på smord plåt 30-40 min tills degen ser lätt och porös ut.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över lite hackad mandel eller pärlsocker.

Kanelsnäckor:

Gör en deg som ovan.
Fyllning:
Rör ihop smör och mandelmassa eller smör, socker och kanel.

Dela degen i 3 bitar. Kavla ut degen och bred på fyllningen. Rulla degen och skär den till bullar som lägges i formar.

Bullar gräddas 5-10 min i 225°c och längder 15-20 min i 200°c.

Låt baket kallna under bakduk.