söndag, januari 08, 2006

Ålstuvning Budapest

4 pers:
800 g färsk mellanål Servera med kokt ris!
1 lit vatten
2 msk salt

1) Flå ålen, tag ur och skölj den skär den i 3 cm långa bitar.
Lägg dessa i kallt, saltat vatten 20 min. Tag upp och torka av ålen.

1 citron
1 burk hela champinjoner( ca 200 g)
2 gula lökar
3 tomater
1 grön paprika
2 msk olja
1 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 krossad vitlöksklyfta
½ kryddmått kummin
½ kryddmått salt
1½ tsk arrowrot
2 msk vatten
Söndersmulad mejram
Svartpeppar
Paprikapulver

2) Droppa över citronsaft och rulla ålbitarna i peppar o paprikapulver.
3) Låt champinjonerna rinna av, tag vara på spadet. Skala och finhacka löken. Skålla och flå tomaterna, skär dem i bitar.
Ansa och strimla paprikafrukten.
4) Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg i löken och låt den
bli glansigt ljusgul. Lägg i champinjonerna och låt dem steka med några minuter. Tillsätt därefter tomater och paprika.
5) Rör ut tomatpurén i svampspadet, tillsätt detta och vinet i kastrullen. Smaka av med paprikapulver, mejram, vitlök samt ev kummin och salt.
6) Lägg i ålbitarna och låt dem sjuda 10 min eller tills de är mjuka.
7) Rör ut arrowroten i vatten, tillsätt redningen och koka några min.